home
mijn dieren
houden
kweek
logboek
verkoop
diversen
links
contact

 
Sinds 2005 heb ik een logboek bijgehouden.
" Je maakt wat mee zo over de jaren ... "

Logboek 2013-2015:

2005:
2006:
2007:
2008:
2009:
 2010:
2011:
 2012:
2013-2015:

 
2 oktober 2015 Vier van de vijf Gonyosoma eieren zijn uitgekomen. In het vijfde ei zat een bijna volgroeid jong.Dieren zien er mooi uit en zijn vrij fors van formaat. In het bakje ernaast de zes eieren die in september zijn afgezet. 
15 september 2015 Besloten om mijn drie jaar oude "normal phase" Bogertophis subocularis vrouw te verkopen. Het koppeltje "blond phase" doen het prima en hoop ik volgend jaar in te kunnen zetten voor kweek.
 
 

 

8 septermber De beide rode Corallus vrouwen zijn duidelijk zwanger. Dit zijn foto's van beide vrouwen van deze maand.Ik verwacht jongen in  november.

8 september 2015 Ditmaal heeft de Gonyosoma vrouw 6 eieren afgezet. Deze zijn in de broedstoof gezet op 28,4 graden. Ik verwacht dat ze rond kerstmis uitkomen.   
26 juni 2015 Opnieuw heeft de Gonyosoma vrouw 5 eieren afgezet. Deze zijn in de broedstoof gezet op 28,4 graden. Ik verwacht dat ze begin oktober uitkomen.  
14 mei 
2015
De Gonyosoma eieren van 3 februari zijn op 14 mei uitgekomen. Van de zes eieren zijn er 3 uitgekomen, in de andere drie zaten volgroeide dode jongen. Het uitbroeden duurde 100 dagen bij een temperatuur van 28 graden Celcius. De foto's zijn genomen na de eerste vervelling.

24 maart 2015 De wond van de gele Corallus hortulanus vrouw met de afgebeten staart is prachtig genezen. zie de foto's.

23 maart 2015 171 dagen na geboorte heeft een Corallus jong voor het eerst gegeten. Dat is een nieuw record voor mij:
Het dier is op 3 oktober 2014 geboren. Zag er steeds prima uit, viel uiteraard wel af maar gedroeg zich normaal. Allerlei prooien werden steevast geweigerd. Uiteindelijk was de eerste prooi een levende net behaarde nestmuis.
 
15 maart 2015 Vanaf begin maart heb ik twee rode Corallus hortulanus mannen (broers) uit 2010 voor het eerst ingezet voor kweek. De mannen zijn ingezet  bij twee onverwante vrouwen uit 2006 en 2009. Bij de vrouw uit 2006 zijn meerdere paringen waargenomen. Bij het andere koppel zijn geen paringen gezien.

Ook van Sanzinia Madagcariensis heb ik een koppel uit 2007 ingezet voor kweek. Ook hier geen paringen waargenomen..

15
februari
2015
Mijn drie Bogertophis subocularis heb uit de winterrust gehaald. Ze zijn weer terug op 20-25 graden Celsius.  
8
februari
2015
De op twee februari geboren Gonyosoma jongen zijn ondertussen alle drie verveld. De dieren zien er prima uit en reageren alert.

3
februari
2015
Het is druk met de Gonyosoma's. Vandaag werd een nieuw legsel van zes mooie eieren afgezet.
2
februari 
2015
Na 105 dagen in de broedstoof op 28 graden Celsius zijn drie van de vijf Gonyosoma eieren op 31 januari uitgekomen. 
Bij het openen van de beide overgebleven eieren trof ik volgroeide maar misvormde jongen aan.met afwijkingen aan de wervelkolom.

15 
januari 
2015
Het Corallus legsel van oktober 2014 eet goed. Op twee dieren na hebben ze meerdere keren gegeten. Mooi om te zien hoe snel ze in de gaten krijgen dat er eten te halen valt. De één na de ander komt uit de dekking van de kunstplanten als ik kom voeren.

januari 2015
Alle goeds voor het nieuwe jaar!
29 december 2014 De gele Corallus hortulanus vrouw met de afgebeten staart vervelde vandaag.. Het laatste korstje van de amputatie wond kwam met de vervelling mee. 
7 december 2014 Mijn koppel Elaphe gonyosoma trof ik vandaag in paring aan..
6 december 2014 De gele Corallus hortulanus vrouw is vandaag bevallen van zes forse jongen en twee onbevruchte eieren. In een schuilbakje met vochtig spagnum trof ik een geel en rood jong samen aan. Wat een prachtig gezicht!! Omdat er geen dode jongen in het legsel zaten concludeer ik dat het gedoe met haar staart geen invloed heeft gehad op haar zwangerschap.

16 november 2014 De rode Corallus hortulanus vrouw waarvan ik in de update van augustus al aangaf dat ze niet zwanger was heeft onbevruchte eieren afgezet.
11 november 2014 De uitgedroogde staart van de gele Corallus hortulanus vrouw is vandaag afgevallen. De wond ziet er goed uit en het dier heeft geen afwijkend gedrag. Ik maak me dan ook geen zorgen. Ben wel benieuwd hoe het met haar jongen gaat. Op de foto is goed te zien dat ze zwanger is..
14 november
2014
Mijn drie Bogertophis subocularis heb ik in de winterrust gedaan op 10-15 graden Celsius.  
18
oktober
2014
De Elaphe Gonyosoma vrouw heeft vijf eieren afgezet. Ze zien er prima uit, wat ingevallen maar dat trekt wel weg. Ik staan in de broedstoof in vochtig vermicullit op 28 graden Celsius. 
10 
oktober 2014
En dit is het Corallus hortulanus jong met de afwijkende kleur na de eerste vervelling.
Smaken kunnen verschillen maar ik vind deze erg mooi !!
03 
oktober 2014
De Corallus hortulanus vrouw 11.02 is vannacht bevallen. Een paar weken eerder dan verwacht. Het legszel bestond uit 14 forse jongen, op één na allemaal geel oranje van kleur. De afwijkende kleur is een bijzonder exemplaar. Ben benieuwd hoe deze er uit ziet na een paar vervellingen.... 

20
september
2014
Bij de zwangere gele Corallus hortulanus vrouw viel het me op dat ze met haar staart niet goed door de vervelling was gekomen. Toen ik haar uit het terrarium haalde bleek haar staart bijna door midden gebeten te zijn. Dat moet een rat gedaan hebben tijdens de wurging een paar maanden geleden. Het is me niet eerder opgevallen omdat ze steeds opgerold bij de warmtebron lag met haar staart onder haar lichaam. Er is een duidelijke markering van de wond die er rustig uit ziet. Vanwege haar zwangerschap en de jongen kies ik er voor om haar vooral met rust te laten en af te wachten,.  Bezoek aan een dierenarts en een eventuele behandeling zouden veel extra stress geven. Hieronder de staart in volle glorie tijdens de paring van januari..

23 augustus 2014 Op de foto's is goed te zien dat Corallus hortulanus vrouw 11.02 zwanger is. Naast een gevulde buik is ze donkerder van kleur geworden.. 

 

korte update:
De rode Corallus hortulanus vrouw bleek uiteindelijk toch niet zwanger te zijn. Ze begon in november weer te eten. Ik geef haar een jaar rust en zet haar in 2015 opnieuw in voor kweek. 

De Gonyosoma vrouw heeft meerdere legsels gehad afgelopen jaar. Daar zijn in totaal 5 gezonde jongen uitgekomen. Meerdere eieren waren onbevrucht.

In januari en februari heb ik meerdere Corallus hortulanus vrouwen ingezet voor kweek bij verschillende mannen. Veel paringen waargenomen. 


 
 
 

Ook bij E. Gonyosoma heb ik paringen waargenomen:

 

--------
Door omstandigheden is het logboek een jaar niet bijgehouden
----------------------------------------------------------------------
18
augustus
De beide Lamprophis aurora doen het goed. Gewoon twee foto's om te laten zien hoe mooi ze er uit zien..

18 
augustus
De Corallus vrouw is duidelijk zwanger. Ze is dieper van kleur geworden en zoekt steeds de warmtebron op. Haar laatste maaltijd (een volwassen muis) was op 1 juni. 
31
juli
Vandaag mijn mannetje Oreophis porphyraceus coxi verloren.
Het dier heeft klem gezeten in zijn terrarium en aan inwendige bloedingen overleden. Hiernaast een foto van het vrouwtje. Ik weet nog niet of ik een nieuwe man neem of haar verkoop..
17
juli
Gisteren heeft de Elaphe Gonyosoma vrouw het eerste ei gelegd. Vanavond was ze weer boven in het terrarium te vinden. In totaal heeft ze vijf relatief forse eieren afgezet (6.2 x 2.8 cm). De eieren gaan in de broedstoof bij ongeveer 28.5 graden Celcius
14
juli
Het vrouwtje Elaphe Gonyosoma lag de afgelopen dagen bij herhaling aan de grond en was onrustig. Ik heb een aflegbox met vochtig spagnum geplaatst. Ze lijkt wat gevuld maar overtuigend is het niet.. Onderzoekt de aflegbox wel met veel belangstelling.
13
juni
Tot mijn verbazing en totaal onverwachts vond ik mijn rode Corallus hortulanus man dood vanmorgen. Hij had de afgelopen maanden niet gegeten, wat hij vorige jaren tijdens de paarperiode amper deed. Daar maakte ik me dan ook geen zorgen over. Het dier reageerde ook steeds alert.  Verder was hij een paar dagen geleden slecht door de vervelling gekomen.  Ik heb het dier bijna 17 jaar gehad en hem als diertje van amper een maand oud gekocht op de Slangendag.

2
juni
Nog een derde Bogertophis subocularis kunnen kopen. Opnieuw een vrouwtje "normal phase" en onverwant aan het in maart gekochte koppel.
13
april
Opnieuw heb ik de beide Corallussen hortulanus en Sanzinia Madagascariensis bij elkaar gehad de afgelopen 7 dagen zonder dat ik paringen heb waargenomen.  
31
maart
Ook een koppel Sanzinia Madagcariensis heb ik de afgelopen weken bij elkaar gehad zonder paringen waar te nemen  
31
maart
Vanaf 10 maart heeft mijn rode man Corallus hortulanus bij de oranje rode vrouw gezeten. Geen paringen waargenomen maar ik ben ook niet altijd thuis geweest...
man
vrouw
10
maart
Opnieuw heb ik het koppeltje Elaphe Gonyosoma een week bij elkaar gehad. Geen paringen waargenomen.
 
9
maart
Op de beurs in Ham een koppeltje Bogertophis subocularis "blond phase".gekocht. Was daar al een tijdje naar op zoek en vond ze nu bij de tweede kraam die ik bezocht. Ook nog gekocht van iemand die amper 30 kilometer van mij af woont... 
2
februari
Mijn koppel Elaphe gonyosoma is uit januari 2010 en zou na 3 jaar geslachtrijp moeten zijn. De afgelopen 7 dagen hebben ze bij elkaar gezeten zonder dat ik paringen heb waargenomen.  
26
januari
De nakweekdieren van 2012 Corallus hortulanus doen het over het algemeen goed. Wel een dier verloren wat ik niet aan het eten kreeg. Bij uitzondering nu eens niet de mooist gekleurde maar het enige wildkleur diertje.
1
januari
Het koppeltje Lamprophis aurora doet het prima. Ze eten wekelijks een nestmuis en zijn allebei al verveld. Besloten om ze uit quarantaine te halen.
Ik houd ze gescheiden in opkweekbakjes van 
15 x 15x 30 cm waarvan de achterkant op een verwarmingsmat staat. Voorin heb ik een vochtige schuilplek gemaakt door  een eierdoos wat in te deuken en gedeeltelijk te vullen met water. Daar maken ze allebei veel gebruik van. Uiteraard is er op de warmtemat ook een droge warme schuilplek aangebracht.
1
januari
De beste wensen voor het nieuwe jaar !!
2005:
2006:
2007:
2008:
2009:
2010:
2011:
 2012:
2013-2014:
Boven: