home
mijn dieren
houden
kweek
logboek
verkoop
diversen
links
contact

 
Sinds 2005 heb ik een logboek bijgehouden.
" Je maakt wat mee zo over de jaren ... "

Logboek 2010:

2005:
2006:
2007:
2008:
2009:
 2010:
2011:
 2012:
2013-2015:

 
27 december Ook het diertje wat op 27 oktober is geboren heeft nu gegeten. Het is een mooi fors "spotless" jong die het prima doet. 

Van het legsel uit september zijn twee dieren overleden. Naast het diertje dat nog niet gegeten had is een andere, matige eter vertrokken. 

Ik dwangvoer nakweekdieren nooit. Ze worden onder optimale condities gehouden. Als ze dan geen voedsel accepteren zijn het waarschijnlijk de zwakke dieren in het legsel. In de natuur zouden ze ook niet overleven.
 

29 november Van de 19 dieren die op 12 september geboren zijn eten op eentje na alle dieren.   
17 november Vandaag het koppel Morilia viridis uit elkaar gehaald. Over de afgelopen dagen meerdere paringen waargenomen. De belangstelling is nu duidelijk minder geworden.
13 november De vrouw die eind oktober bevallen was heb ik na de bevalling in een ander terrarium ondergebracht. Ondertussen is ze verveld en heeft vandaag voor het eerst weer gegeten. 
11 november Vanmorgen trof ik mijn Morelia viridis in paring aan!!.
Het koppeltje zit gescheiden van elkaar. Tussen de beide terrariums zit een luikje. De vrouw heeft dit luik tijdens haar vervelling open gedrukt en de man opgezocht. 

27 oktober Vandaag is de laatste zwangere vrouw bevallen. Een teleurstellende score: Eén levende jongen en voor de rest alleen maar dode jongen. Dit is het vrouwtje wat ik met haar vader heb laten paren. Ook vorig jaar had ik zo'n slecht legsel nadat ik vader en dochter had laten paren. Niet meer doen dus.
11 oktober Een prachtig nakweekvrouwtje uit 2009 trof ik vanmorgen dood aan. Gisteren nog gevoerd en niets aan gemerkt. 

10
oktober
Ik was op de slangendag in Houten vandaag. Heb een aantal Corallussen (nakweek 2009 en ouder) verkocht. Gisteren besloten om alle Elaphe climacophora en alle Lamprophis fuliginosus mee te nemen voor verkoop. Ik heb veel plezier van de Elaphe gonyosoma en wil daar tzt mee kweken.  Nog wel 1.0 Sanzinia Madagascariensis (nakweek 2010) gekocht. Heb een 1.2 koppel uit 2007 maar deze drie dieren komen uit hetzelfde nest. Voor de kweek heb ik een tweede onverwante man nodig. 
1
oktober
Ook de andere vrouw die ik dit jaar ingezet heb is duidelijk zwanger. Niet alleen groeit ze, ook haar kleur is veranderd naar dieper rood. Spannend ! 
15
september
Meteen na de bevalling heb ik de moeder in een ander terrarium gezet. Met succes, ze accepteerde onmiddelijk een prooi vandaag.  
13
september
Een van de gisteren geboren jongen lag dood in de bak vanmorgen. Niets bijzonders aan te zien.. Kan gebeuren met zo'n grote worp..  
12
september
Vrouw 04.17 is bevallen van 19 jongen en een onbevrucht ei. Nog nooit zo'n groot legsel gehad..
Gezien de grote van de worp zijn het relatief grote jongen. Prachtig gezicht die diversiteit aan kleuren !!
 
 

8
augustus
Alle jonge Elaphe climacophora zijn verveld. Zie het verschil in kleur met de foto van 31 juli
31 
juli
Alle vijf eieren van Elaphe climacophora  zijn na 56 dagen uitgekomen. Dat is de gemiddelde duur voor het uitbroeden: in de boeken wordt gesproken over 44 tot 75 dagen. Het zijn forse jongen.

5
juni
De vrouw Elaphe climacophora heeft zeven eieren afgezet. Twee zijn onbevrucht. De afmetingen van de eieren zijn gemiddeld 6.0 x 5,5 x 2,5 cm. Ze zijn weggezet op vochtig vermiculitte in een broedstoof bij een gemiddelde temperatuur van 27,0 graden Celsius. 
20
april
Alle eieren van de Morelia viridis weggegooid omdat ze stonken. Ws. toch teveel uitgedroogd voordat ze in de broedstoof gingen. 
14 
april
Totaal onverwachts heeft de Morelia viridis vrouw uit 2004 zeventien eieren afgezet, waarvan één onbevrucht. Niet in de beoogde aflegpotten maar gedeeltelijk er bovenop. Een aantal eieren zat verkleeft waarvan er ééntje sneuvelde bij het breken van de pot. In totaal heb ik vijftien eieren in de broedstoof gezet. Een aantal verkleeft aan terracotta scherven. Heb het idee dat het vocht uit de eieren gedeeltelijk in de potten getrokken is. 

4
april
Op de foto is goed te zien dat de Morelia Viridis vrouw ui 2004 ook zwanger is. Ik verwacht dat ze in de tweede helft van mei haar eieren af zal zetten.

april
Van de nakweek Corallus hortulanus 2009 gaan een aantal dieren in de verkoop. Ze doen het al maanden prima. De rest hou ik voorlopig nog aan.  

april
Het vrouwtje Gonyosoma oxycephalum.heeft vandaag voor het eerst gegeten.  

april
Beide Corallus mannen hebben de afgelopen maand nog twee keer een week bij de vrouwen gezeten. Bij man 01.20 een duidelijke paring gezien. Man 97.15 blijft twijfelachtig   
28 
maart
Paringen bij Elaphe climacophora waargenomen. Vrouw had er duidelijk genoeg van en sleepte de man achter zich aan het terrarium door. Ziet er pijnlijk uit voor beiden...
15 
maart 
Het mannetje Gonyosoma oxycephalum accepteerde een nestrat vandaag; ongekend!  
13 
maart
Naar aanleiding van mijn ervaringen met Gonyosoma oxycephalum.(zie logboek 2008) ben ik in contact gekomen met Lukas Bouwman uit Zwitserland. Lukas kweekt met deze soort. Vandaag een koppeltje nakweekdieren van hem overgenomen van enkele maanden oud. Dieren zien er prima uit. Op de foto's de ouderdieren. 

12 
maart
Het koppeltje Elaphe climacophora is uit winterrust gehaald.  
25 februari Beide Corallus mannen bij de vrouwen weggehaald. Wel belangstelling maar geen duidelijke paringen gezien.
19 februari Vanmorgen trof ik de viridis vrouw met haar achterlijf afhangend aan. Ze reageerde matig en was uitgeput. Besloten om haar te euthaniseren. Een triest eind van een prachtig dier. Ik heb haar vanaf geboorte in mijn collectie gehad en de afgelopen 11 jaar heeft ze twee maal voor nakweek gezorgd.

18 februari Opnieuw naar Dr. Kik geweest; de eieren zijn wel wat gezakt maar niet gelegd. Het ei wat het dichtste bij de cloaca zit is via de huid aangeprikt waarna 5 cc eidooier is uitgezogen. Hopelijk is het volume zodanig verminderd dat het haar wel lukt om het ei te leggen. Het dier kreeg opnieuw Oxytocine en Calcium ingespoten. Indien dit geen effect heeft binnen de aankomende 24 uur moet ze of geopereerd worden of geëuthaniseerd. Haar conditie is ondertussen flink achteruit gegaan.  
17 februari De Morelia viridis vrouw die vorige week eieren afgezet heeft hangt sinds gisteravond erg los in de takken. Vanmorgen hing haar achterlijf af en had ze duidelijk contracties met een verdikking boven de cloaca. 

Onmiddelijk contact gezocht met Marja Kik, dierenarts voor reptielen. Vanavond nog langs geweest bij haar.
Het dier heeft nog meerdere eieren bij zich welke niet abnormaal groot lijken. Ze heeft injecties Oxytocine (weeënopwekker) en Calcium (versterkt spiercontracties) gekregen met de hoop dat ze de resterende eieren binnen 24 uur af zal zetten. 

Dit lijkt een herhaling van een probleem wat ik in 1999 had met een viridis vrouw. Ik verloor haar nadat ze niet al haar eieren af kon zetten door uitputting.

14 februari Corallus hortulanus man 01.20 bij vrouw 04.17 geplaatst.
Corallus hortulanus man 97.15 bij vrouw 04.14 geplaatst.
 
13 februari  Bij controle vond ik 13 eieren van de Morelia viridis waarvan 4 onbevrucht. De eieren lagen buiten de aflegpot en waren uitgedroogd omdat ze waarschijnlijk al eerder afgezet zijn. De eieren zijn verloren.

Ik heb niets in de gaten gehad; de vrouw ligt nog steeds op haar vaste plek vlak bij de warmtebron. Van haar had ik paringen waargenomen tussen 12 en 18 oktober 2009. 
 

6  februari De afgelopen twee weken hebben mijn Morelia viridis vrouw uit 2004 en de man uit 2005 bij elkaar gezeten. Meerdere paringen waargenomen.
16 
januari
Op 25 oktober is een legsel Corallus hortulanus geboren. Vandaag heeft het laatste jong uit dit legsel, na 2,5 maand spontaan gegeten.   
14 januari Omdat Frank zijn slangenhobby aan het afbouwen is heb ik een prachtig koppeltje Morelia Bredli over kunnen nemen
Hieronder de vrouw, hiernaast de man. De dieren zijn onverwant en geboren in 2007.

januari
Het koppeltje Elaphe climacophora heb ik in winterrust gedaan.  
1
januari
De beste wensen voor het nieuwe jaar !!
2005:
2006:
2007:
2008:
2009:
2010:
2011:
 2012:
2013-2014:
Boven: