home
mijn dieren
houden
kweek
logboek
verkoop
diversen
links
contact

 
Sinds 2005 heb ik een logboek bijgehouden. 
" Je maakt wat mee zo over de jaren ... "

Logboek 2007:

2005:
2006:
2007:
2008:
2009:
 2010:
2011:
 2012:
2013-2015:
26 december De Corallus h. hortulanus die op 3 december zijn geboren zijn verveld. Binnenkort maar eens eten aanbieden.. De in september geboren jongen eten allemaal spontaan. 

We hebben de afgelopen maanden ook een aantal nieuwe soorten aangeschaft. Allemaal nakweekdieren uit 2007:

Hiernaast Sanzinia Madagascariensis (groen) en Morelia Bredli
Hieronder Boa c. constrictor

20 december Het koppel Epicrates c. cenchria samen gezet vandaag. Dit is hetzelfde koppel dat in 2006 voor nakweek heeft gezorgd.
15 december In oktober een 3 jarige man samen met een 2 jarige vrouw verkocht. De dieren worden door de nieuwe eigenaar samen gehouden. Vandaag foto's gekregen van een paring. Vrouwtje is wel erg jong om nu al een legsel te produceren maar in ieder geval is het een goed koppel.

03 december Tot onze grote verbazing beviel Corallus vrouw 03.09 vandaag van acht gezonde, forse jongen. Zeven zijn geel-oranje en een de achste prachtig donker van kleur.

De laatste paring die we zagen was op 28 januari. Op acht februari hebben we de man weggehaald. Haar zwangerschap heeft dus minimaal tien maanden geduurd!!! 
Ter vergelijking: bij de andere twee vrouwen die we ingezet hebben vonden half februari paringen plaats en deze dames zijn in september bevallen na een zwangerschap van zo'n 7 maanden.

Kijk ook bij de mededelingen op 13 augustus en 30 september 

21 november Een nakweekdier uit september in laten slapen. Ontwikkelde bulten over het hele lijf. Met name boven op de rug goed zichtbaar. Spiertonus nam ook af. Dit hebben we in eerdere vaker gezien. Oorzaak is on onbekend. Enig idee? Neem dan contact op met Frank 
20 november
De jongen uit de legsels van september kleuren mooi op ...

30 oktober De kop van de volwassen morelia viridis man begint te verkleuren; steeds meer geel op de kop. 
Hieronder een foto uit maart 2005, hiernaast november 2007
14 
oktober
Op de slangendag een jarenlange wens kunnen vervullen...
2.2 Sanzinia Madagascariensis gekocht (groene variant)
 
30 september Zowel Epicrates c. cenchria als Corallus hortulanus vrouw (03.09) blijken niet zwanger te zijn. Hiernaast de Corallus vrouw. Wij vonden de buik toch duidelijk gezwollen....
Sinds een paar dagen zijn ze weer terug naar "normaal" gedrag.  Ze zoeken niet meer bovematig de warmterbron op.
Epicrates is weer beginnen te eten. Corallus nog niet.
10 september We troffen één van de jongen uit het legsel van vrouw 3 vanmorgen dood aan in de bak. Omdat ze zichzelf in de buik heeft gebeten is de oorzaak mogelijk een aangeboren afwijking in het maagdarmkanaal..
4 september Vannacht beviel Corallus vrouw 4 van twee levende jongen, twee dode jongen en 2 onbevruchte eieren. Dit is een flinke tegenvaller..
3 september Corallus vrouw nummer 3 is vannacht bevallen van 7 jongen. In verhouding een klein legsel. De kleur van het jong op de foto is representatief voor het hele nest.
13 augustus het einde van de zwangerschap komt in zicht voor de vier corallus vrouwen. Ze zoeken de warmte op zoals deze vrouw die bijna in de lamp kruipt. Dit is vrouw 03.09 zwanger van man 13. Vergelijk haar kleur eens met de foto gemaakt  voor de zwangerschap (op de bladzijde kweek)
18 
juli
De Morelia viridis vrouw heeft vanaf mei goed gegeten en haar grondkleur is terug naar "normaal". (vergelijk deze foto eens met die van januari, februari en april 2007 hieronder). In een opwelling het koppel gisteren bij elkaar gezet, benieuwd hoe ze op elkaar zouden reageren., De vrouw heeft 2 jaar geen jongen gehad..
Binnen 24 uur zaten ze vast...

juli
Alle slangen gaan voorspoedig. De drie Corallus vrouwen zijn overtuigend zwanger en zijn gestopt met eten. De rest eet alles wat ze krijgen aangeboden.  
13 
mei
 De Morelia viridis vrouw lag gisteren in de aflegpot en vanmorgen troffen we haar weer boven in de takken. Ze ziet er weer slanker uit en is alert op eten. Definitief niet zwanger.  

mei
Vrouw 2 (hieronder) en vrouw 3 (hiernaast) zijn sterk verkleurd de afgelopen weken. Vergelijk de foto's eens met de foto's die op 18 februari zijn genomen

30 
april
De Morelia viridis  vrouw toonde geen belangstelling voor de aflegpot. Ook at ze gisteren een volwassen muis. We beginnnen ons af te vragen of ze wel zwanger is. Als de laatste paring succesvol is geweest zou ze rond 3 mei haar eieren moeten afzetten.   

april
De Morelia viridis vrouw vervelde gisteren. Dat zal de laatste keer voor het afzetten van de eieren zijn. Op de foto is goed te zien dat ze blauw opkleurt bij de flanken. Ook haar volle buik is mooi te zien.

Ze kreeg deze week dezelfde aflegpot aangeboden die we de afgelopen jaren ook hebben gebruikt: Een terracotta bloempot in een afwasteiltje met vermiculitte. In de pot is het vochtig en constant 28 graden Celcius. 

17 
maart
We zijn aanwezig op de TER-beurs in Houten op 25 maart. Aangeboden worden een aantal Corallus h. hortulanus (nakweek 2006 - 2005 en ouder), Epicrates c. Cenchria (nakweek 2006) en Morelia viridis (nakweek)  
20 februari 
 
 
 
 
 
 

 

En  ook de Epicrates c. cenchria hebben we kunnen betrappen tijdens een paring..
 
 
 
 
 
 

 

18 
februari
Paringen blijven maar doorgaan ... 
Hieronder vrouw 3, hiernaast vrouw 2

11 
februari
 
 
 
 
 
 
 

 

Volop paringen de afgelopen dagen bij Morelia en Corallus:

27 januari De afgelopen week besloten welke dieren we in gaan zetten voor kweek dit jaar. Kijk onder kweek voor het overzicht.

Het koppel Morelia viridis hebben we op 17 januari samen gezet.
Dat leverde meteen een paring op. Ook de beide daarop volgende dagen waren er paringen. 

Wat opvalt is dat de vrouw nadat ze vorig jaar wel gepaard heeft maar geen eieren afgezet heeft haar donkergroene kleur niet meer terug gekregen heeft. Vergelijk haar kleur hiernaast eens met de kleur van 12 januari 2005 onderaan in dit logboek.

1 januari De beste wensen voor het nieuwe jaar! 

 
2005:
2006:
2007:
2008:
2009:
2010:
2011:
 2012:
2013-2014:
Boven: