home
mijn dieren
houden
kweek
logboek
verkoop
diversen
links
contact

 
Sinds 2005 heb ik een logboek bijgehouden. 
" Je maakt wat mee zo over de jaren ... "

Logboek 2006:

2005:
2006:
2007:
2008:
2009:
 2010:
2011:
 2012:
2013-2015:
19 december Tijdens het wekelijkse voeren was een jonge Corallus net aan het vervellen. Liet zich daar niet van afleiden en accepteerde met volle overgave een nestrat. De volgende morgen hing hij voor dood met de rat in zijn bek. Waarschijnlijk gestikt.. Na het maken van de foto de slang uit het terrarium gehaald. Bleek hij nog te leven. Een forse nestrat over dwars opeten bleek net iets te veel van het goede. Uitspugen lukte echter ook niet meer. Nu een paar dagen later, zit hij gewoon weer op eten te wachten..
28 
oktober

 

Tussenstand na vijf weken: van de 9 jonge Corallussen hebben er drie gegeten; vijf anderen tonen nog geen belangstelling voor nestmuizen of nestratten . Eén jong is deze week overleden; geen duidelijke afwijkingen te zien en zeker niet ondervoed.   

oktober
We waren aanwezig op de slangendag vandaag.
Blijft iets houden van een schoolreisje; 
We hebben een aantal Corallussen verkocht; met name nakweekdieren uit 2004 en 2005.
21
september
Na bijna een maand heeft vrouw 17 vandaag voor het eerst weer gegeten. In verhouding duurde haar vasten lang: De andere vrouw (18) heeft ondertussen al drie maaltijden achter de kiezen. Van haar jongen zijn er nu twee aan het eten.
We forceren het voeden nooit bij de jongen... Ze komen vanzelf wel, soms pas na 3 maanden....
 
27 
augustus
Het is een rare week deze week: 
vandaag beviel Epicrates c. cenchria: We hebben nooit paringen gezien en sinds twee maanden at de vrouw weer gewoon. We gingen er vanuit dat ze niet zwanger zou zijn. Leuk na de tegenvaller van gisteren..
 
26
augustus
Vandaag beviel vrouw 17. De score is bedroevend: 10 onbevruchte eieren en vijf dode jongen: 

De bovenste twee jongen zaten in hetzelfde ei: ze delen de navelstreng en zijn significant kleiner dan de anderen.

Tot onze verbazing leefde het gele jong nog even! Naast de vergroeide buikschilden had er geen absorbtie van de voeding uit de placenta plaats gevonden.

Een prachtig jong met vergroeiingen aan de wervelkolom.

Het laastste dier heeft nog een stukje gedeeltelijke navelstreng.
22
augustus
Tot onze verbazing beviel vrouw 18 van man 20 vandaag. We hadden toch net bedacht dat ze rond 10 september uitgerekend zou zijn. De score is: negen levende jongen, vier dood en een onbevrucht ei. De vier dode dieren hebben allemaal een afwijking in de ruggegraat. Het nest kent twee kleurslagen die door de detailfoto's van de dode dieren goed weergegeven worden. De kleuren zullen na de eerste vervelling feller zijn..

21 augustus De slang die we 14 augustus beschreven is vandaag overleden. We zijn er nog niet achter om welke ziekte het gaat.   
20 augustus De uitgerekende datum voor de beide zwangere vrouwen Corallus h. hortulanus is 10 september (uitgaande van 230 dagen draagtijd en bevruchting bij de eerste paring). Spannend !!  
18
augustus
We hebben vier nakweek Morelia viridis uit 2005 aangehouden. Ze zijn nu 14 maanden en allemaal de afgelopen drie weken gestart met omkleuren. Dat vier dieren tegelijkertijd omkleuren is opmerkelijk: onze ervaring is dat het moment van omkleuren heel variabel is en kan liggen tussen de 7 en de 22 maanden. Ook binnen één legsel.  Wat het moment van omkleuren bepaald is niet bekend.
14 augustus
Een van onze Corallus h. h. van 2004 heeft sinds kort meerdere verdikkingen (puisten?) op het lijf. Het dier heeft er duidelijk last van en bijt regelmatig in het eigen lijf. Contact gezocht met Dr. Maja Kik voor advies.

15 juni Vanwege de warmte troffen we een zwangere Corallus h. hortulanus aan onder in de bak. Dit is hetzelfde vrouwtje als op de foto van 28 mei. Goed is te zien hoeveel donkerder ze is geworden in die 2,5 week.
28 mei De beide vrouwen Corallus h. hortulanus tonen wel duidelijke zwangerschapsymptomen: ze zijn gevuld; zijn meer donker van kleur en liggen veel op de hot spot. De jongen verwachten we in september.
28 mei De Morelia viridis vrouw maakt geen aanstalte om eieren af te zetten. Sterker nog, ze heeft weer gegeten. Ook ligt ze niet meer op de hot spot. Hoewel ze er gevuld uit ziet is ze waarschijnlijk toch niet zwanger ...De paringen vonden tussen 22 januari en 23 februari plaats. Als de laatste paring succesvol was zou ze rond 23 mei haar eieren afgezet moeten hebben.
7 mei De Morelia viridis vrouw is verveld vandaag. Volgens de boeken (en onze ervaring) zou de ei-afzetting binnen zo'n tien dagen moeten plaatsvinden.
 
21 april Eén van onze Morelia viridis mannen hebben we in laten slapen vanwege een prolaps. Het dier heeft als jong ook de nodige problemen gegeven met een terugkerende prolaps welke goed terug te plaatsen was. Nu echter een masale prolaps welke bloedde en hem veel last gaf. Op de bodem troffen we keiharde ingedroogde  keutels aan; iets wat nooit eerder gezien hebben. Als je hier een verklaring voor denkt te weten laat het ons dan weten.
 
19 april De Morelia viridis heeftdezelfde aflegplek voor de eieren aangeboden gekregen als vorig jaar: een terra-cotta bloempot omgekeerd in een afwasteiltje gevuld met vochtig vermiculite. In de bloempot is het constant 28 graden C. Ze toont geen enkele belangstelling. Zou ook nog moeten vervellen voor het afzetten van de eieren. We wachten af...  
2 april De Morelia viridis is zwanger. Ze eet niet meer, begint mooi dik te worden en haar kleur veranderd naar een lichtere kleur groen. Als de eerste paring meteen succesvol is geweest zouden de eieren rond 19 april afgezet moeten worden.  
28 maart Over de afgelopen weken ontvingen we regelmatig foto's van Jakko waarin hij de verkleuring van zijn bij ons gekochte  Morelia viridis liet zien. Prachtige plaatjes die we hieronder afdrukken met de datum waarop ze gemaakt zijn.
 

Onder "diversen" zijn enkele wallpapers van de omkleuring opgenomen..


22 februari
 

27 februari

 


28 februari
 

4 maart

8 maart
 

8 maart

20 maart
20 februari Van de Morelia viridis hebben we een tiental paringen gezien. Ook de Corallus kweekkoppels  deden hun plicht. Bij het koppel Epicrates c. cenchria houden we onze twijfels. We hebben geen paringen waargenomen.
De mannen zijn weer allemaal apart gezet.
 
25 januari Corallus h.h. man is op 23 januari bij vrouw 17 gezet. Na twee dagen met warme belangstelling naar elkaar kijken was het vandaag raak. Paring !
23 januari Vanavond corallus h.h. man 20 bij vrouw 18 gezet. 
Binnen een uur paring!
22 januari Gisteren de morelia viridis man bij het vrouwtje gezet. Zij schoot onmiddelijk van de takken af en zocht een schuilplaats onder de kranten. Vanmorgen lagen ze onder de kranten in paring.
17 januari Een nakweekjong 2005 van Corallus h.h hebben we in laten slapen. Het dier had weken geleden al spontaan gegeten maar lag nu onder in de bak, had een slappe spiertonus (spanning) en allemaal bulten op de rug. Wat de oorzaak is weten we niet. We hebben dit eerder gezien (bij alleen jonge dieren). 
14 januari De laatste drie Corallus h.h. accepteerden spontaan nestmuizen. Dat is de eerste keer sinds hun geboorte nu 4,5 maand geleden. Ze zagen er nog steeds prima uit. We hebben wel de indruk dat de trage starters allemaal mannen zijn...
06 januari De beste wensen voor het nieuwe jaar! 

We hebben besloten welke dieren we dit jaar willen inzetten voor kweek. Kijk op de bladzijde KWEEK voor details. 
Vrouw 21 en 22 zetten we niet in; ze komen niet goed door de vervellingen en zijn de laatste maanden matige eters.


 
2005:
2006:
2007:
2008:
2009:
2010:
2011:
 2012:
2013-2014:
Boven: