home
mijn dieren
houden
kweek
logboek
verkoop
diversen
links
contact

 
Sinds 2005 heb ik een logboek bijgehouden. 
" Je maakt wat mee zo over de jaren ... "

Logboek 2005:

2005:
2006:
2007:
2008:
2009:
 2010:
2011:
 2012:
2013-2015:
25 december Driekwart van de nakweekdieren (corallus h.h.) hebben nu spontaan gegeten. De voedselweigeraars zien er prima uit. Het waren kleine nesten met grote jongen. Geen  reden voor bezordheid. De jongen kleuren weer prachtig op. Ter vergelijking: boven nakweek 2005, rechts nakweek 2003 uit dezelfde moeder.

12 december Eergisteren hebben de nakweekdieren 2004 gegeten. Vanmorgen lag één van de dieren op de rug onder de lamp op te warmen. Gedrag dat we kennen van zwangere vrouwen maar nooit waargenomen hadden bij jonge dieren met een volle buik.
02 oktober Beide jonge morelia viridis die we in augustus in spasme aantroffen zijn dood. Ze deden het beiden redelijk, hadden gegeten. Oorzaak is ons niet duidelijk.
 
01
september
Meerdere jongen van de Morelia viridis nakweek 2005 doen het zeer voorspoedig. Ze eten levend en dood van het pincet, groeien flink en gaan in de verkoop  
29 augustus Beide vrouwen hebben alweer gegeten na de bevalling. 

Op de foto is de typische balhouding te zien (beter bekend van python regius) die jonge dieren aannemen bij dreiging. Dit gedrag kom je, is onze ervaring, eigenlijk alleen maar in de eerste weken na geboorte bij Corallus hortulanus tegen.

28 augustus Vannacht beviel vrouw nummer 3 van 7 levende jongen. Ook bij haar mooie forse jongen en geen onbevruchte eieren of dode jongen. De zwangerschap duurde 231 dagen (wanneer de eerste paring op 9 januari meteen succesvol is geweest). 

Beide legsels zijn niet echt groot. We hadden groter verwacht omdat beide dieren nog jong zijn (5 jaar) en vorig jaar niet ingezet zijn voor kweek.

27 augustus Vrouw nummer 2 is vannacht bevallen van 9 levende jongen. Prachtig legsel van mooie forse jongen. Geen onbevruchte eieren of dode jongen aangetroffen. . De zwangerschap duurde 230 dagen (wanneer de eerste paring op 9 januari meteen succesvol is geweest). De kleuren komen na de eerste vervelling pas echt tot hun recht komen...
03 augustus Een jonge Morelia virirdis troffen we op de bodem van haar terrarium aan in deze opgerolde houding. Van de week lag een ander jong in dezelfde vreemde houding. Dat gedrag stopte spontaan en daags daarna at het jong voor het eerst.

Als je een idee heeft wat de oorzaak van het gedrag kan zijn dan horen we dat graag.

30 
juli
Twee foto's van vrouw nummer 2.
Links zie je haar voor de zwangerschap. De foto rechts is vorige week genomen. De foto's laten duidelijk de (tijdelijke) verandering in kleur zien tijdens de zwangerschap. 
De paringen waren in januari. We verwachten de jongen in september.
20 
juli
Eén van onze nakweekdieren ( 2003 Corallus h.. hortulanus) stierf vandaag.
Gisteren hebben we haar gevoederd. voor het eerst kreeg ze een volwassen muis die ze zonder problemen accepteerde. Vanmorgen troffen we haar dood aan met een buik die twee maal het formaat had van de muis. We gaan er vanuit dat ze gestorven is aan een perforatie van de maag of darm...
10 
juni
De eindstand:
het legsel van Morelia viridis bleek uit 23 eieren te bestaan:  Alle eieren waren bevrucht. Uit het legsel zijn 19 jongen geboren: 17 jongen zelfstandig, 1 jong had het ei aangesneden maar was na 48 uur nog niet geboren. Na het maken van een groot venster in het ei kwam het jong een paar uur later alsnog uit het ei. Een ander jong stierf een uur na het uitkomen. Na 48 uur hebben we de laatste 4 eieren open gemaakt. We troffen 4 dode maar volgroeide jongen aan. Eén had een duidelijke afwijking van de ruggegraat. De anderen zagen er normaal uit. Omdat de pigmentering van de huid compleet was moeten ze recent overleden zijn
08 
juni
Wat een prachtig gezicht!!
De teller staat op zestien, waarvan één dood (in de rechter bovenhoek). Zelfs de meest ingevallen eieren zijn uitgekomen. 

Als de laatste vijf eieren niet binnen twaalf uur uitkomen zullen we ze handmatig openen.

06 
juni
De afgelopen dagen vielen de bovenste eieren verder in. Het was onduidelijk of dat door uitdroging kwam of een teken van uitkomen. De luchtvochtigheid durfden we niet verder op te voeren omdat de onderste eieren nog vol op spanning staan. We begonnen hem al te knijpen maar ... daar is de eerste ! ! 

Na 55 dagen steekt het eerste jong zijn kop uit het ei... Alle eieren zien er nog steeds bevrucht uit hoewel een aantal eieren er wel erg ingevallen uitzien ...

03 
juni
De morelia eieren zitten nu 52 dagen in de incubator. Volgens de boeken is de incubatieperiode tussen de 50 en 67 dagen: 
(Trutnau 50-55 dagen, Weier 48 -67 dagen, Ross 45/50 - 60/65) dagen) 
Dat zou betekenen dat ze tussen 2 - en 18 juni uit moeten komen.

Spannend !!

 
25 
mei
De morelia eieren zitten nu 43 dagen in de incubator. Op de foto (vanmorgen genomen) beginnen de bovenste wat in te vallen. Misschien omdat ze wat minder vochtig zitten dan de eieren op de tissue.

De beide zwangere corallus vrouwen doen het goed; ze worden al mooi rond en verkleuren sterk (teken van zwangerschap)

24 
mei
We geven het op met de Anteresia childreni vrouw; ze heeft opnieuw gegeten. We hebben toendertijd goede paringen gezien, ook haar gedrag daarna duidde op zwangerschap. Als we deze kweekgroep nog  aanhouden zullen we volgend jaar de andere man met haar laten paren.

Twee van de vijf morelia viridis jonkies van vorig jaar beginnen te verkleuren. Voor het eerst viel ons een groene waas over de kop op.
Benieuwd hoe snel ze verkleuren.. we hebben dieren gehad die het in een maand deden maar ook dieren die daar maanden over deden

05 
mei
Anteresia childreni zou eieren moeten afzetten maar ze is weer beginnen te eten. Geen goed teken... Schijnzwanger??  
29 
april
De morelia eieren in de incubator doen het mooi. 
Het hele legsel van 21 eieren is de afgelopen twee gegroeid.
Eén ei heeft was schimmel. Niet iets om me druk over te maken.

Daags na het verwijderen van de eieren accepteerde de Morelia vrouw een halfwas rat. Nu na twee weken heeft ze drie keer gegeten. Prima dus. 

12 
april
Sinds gistermorgen zit de Morelia virirdis in de aflegpot te broeden. een aantal jaren geleden hebben we een vrouw verloren tijdens het zelf uit laten broeden van haar eieren. Daarom besloten om dit legsel kunstmatig uit te broeden in een incubator bij 29,7 graden en 95% luchtvochtingheid. 

We haalden de vrouw van een prachtig wit legsel van 21 goed uitziende eieren. Haar zwangerschap duurde 89 dagen als de eerste paring op 12 januari meteen raak is geweest.
 

10 
april
De Morelia viridis zat de afgelopen dagen regelmatig in de aflegpot. Sinds gisteren zit ze er constant in. Ik heb geen broedgedrag gezien.
27 
maart
De Anteresia childreni vrouw is gestopt met eten en begint al mooi dik te worden. We verwachten de eieren eind april.  
20 
maart
De Morelia viridis is zwanger. Ze eet niet meer, begint mooi dik te worden en haar kleur veranderd naar een lichtere kleur groen. Ze kreeg dezelfde aflegplek voor de eieren aangeboden als vorig jaar: een terra-cotta bloempot omgekeerd in een afwasteiltje gevuld met vochtig vermiculite. In de bloempot is het constant 28 graden C.  
21 februari Corallus man 05 en vrouw 21 uit elkaar gehaald. 
Geen paringen gezien sinds ze bij elkaar zitten.
Misschien is het mannetje nog te jong? Volgend jaar opnieuw proberen.
 
06 februari Het koppel Morelia viridis uit elkaar gehaald. Over de afgelopen weken meerdere paringen gezien. Eieren verwachten we in april.  
12 januari Vanavond het koppel Morelia viridis bij elkaar gezet. Binnen twee uur waren ze aan het paren.
10 januari
 
 
 

 

Corallus man 05 bji vrouw 21 gezet. 
Ze hebben beiden geen belangstelling voor de ander.

Anteresia childreni (twee mannen, één vrouw) samen gezet. Binnen het uur een man verwijderd vanwege gevechten waarna de andere man paarde.

 
09 januari Corallus man 15 bij vrouw 02 gezet. Binnen het uur waren ze aan het paren.

Man 20 volgde het goede voorbeeld en paarde met vrouw 03 (foto) 

08 januari Corallus man 20 bij vrouw 03 gezet. Wel belangstelling voor elkaar maar geen paringen gezien.  
01 januari Besloten om een site te maken over onze corallus groep. Ook maar meteen vastgesteld welke dieren we in 2005 inzetten voor kweek.
2005:
2006:
2007:
2008:
2009:
2010:
2011:
 2012:
2013-2014:
Boven: